Technik technologii żywności (z elementami dietetyki)
5-letnie
- 1. Dobiera surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów spożywczych oraz dokonuje ich oceny
- 2. Wykonuje czynności związane z przygotowaniem surowców do produkcji wyrobów spożywczych
- 3. Użytkuje maszyny i urządzenia stosowane w przemyśle spożywczym
- Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie SPC.02
- 1. Organizuje produkcję wyrobów spożywczych
- 2. Nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych
- 3. Kieruje procesem produkcyjnym
- Egzamin potwierdzający kwalifikacje w zawodzie SPC.07
Możliwość zatrudnienia
Znajdziesz pracę w:
- zakładach zajmujących się przetwórstwem, kontrolą, obrotem żywności oraz żywieniem człowieka,
- instytucjach kontrolujących jakość produktów spożywczych,
- laboratoriach analitycznych,
- urzędach celnych,
- zakładach żywienia zbiorowego.
Perspektywy rozwoju zawodowego
Możesz zostać technologiem przetwórstwa spożywczego, managerem, laborantem, analitykiem produkcji żywności, kierownikiem produkcji.
Kompetencje społeczne absolwenta
- potrafisz dobrać narzędzia i maszyny do odpowiedniej produkcji oraz tworzyć projekty technologiczne,
- jesteś otwarty na potrzeby i oczekiwania rynku,
- jesteś kreatywny w stosowaniu najnowszych metod zarządzania.
Kariera edukacyjna
Możesz kontynuować naukę na kierunkach: technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, towaroznawstwo, biotechnologia, jakość i bezpieczeństwo żywności, analityka żywności.